Terapia cu ventuze – generalitati,beneficii si efecte secundare

Posted on: decembrie 16, 2019, by :

Terapia cu ventuze este o practica ce presupune plasarea pentru scurt timp a unor cupe cu gura in jos pe anumite parti ale corpului folosind efectul de vaccum. Unii specialisti considera ca tragerea/absorbirea pielii in interiorul cupelor mareste fluxul sangvin in acea parte a corpului.

Folosita de multa vreme in medicina traditionala chineza si in alte tehnici de vindecare stravechi, aceasta s-a bucurat de un real succes in ultimii ani in randul sportivilor. De exemplu,  se spune ca inotatorul Michael Phelps ar fi apelat la aceasta terapie in cadrul programului sau de pregatire pentru Olimpiada de vara din 2016.

Intrebuintari

Terapia cu ventuze este deseori recomandata ca terapie complementara pentru urmatoarele afectiuni

  • Dureri de spate
  • Migrene sau dureri de cap
  • Dureri de genunchi
  • Dureri musculare si inflamatii
  • Dureri de gat si de umeri
  • Traume sportive si de performanta

In medicina traditionala chineza, se spune ca terapia cu ventuze stimuleaza fluxul de energie vitala (cunoscut si sub numele de qi sau chi) si ajuta la corectarea dezechilibrelor cauzate de boli sau accidentari. Uneori poate fi combinata cu acupunctura si tuina, alte terapii ce imbunatatesc fluxul energetic.

In ce consta procesul de terapie cu ventuze

Pentru a crea efectul de absorbtie in interiorul cupelor, terapeutul le foloseste punand o substanta inflamabila (cum ar fi ierburi, alcool, si/sau hartie) in fiecare cupa, apoi le aprinde. Apoi, terapeutul pune cupa cu gura in jos pe piele. Intr-o sedinta de terapie, se folosesc intre trei si sapte cupe pe intreg corpul.

In zilele noastre, multi terapeuti folosesc o pompa manuala sau electrica ca sa creeze efectul de vaccum, sau seturi de cupe cu auto-aspirare. Cupele sunt indepartate dupa 5-10 minute de la asezarea lor. (Terapeutii mai practica si terapia fulger, constand in asezarea si indepartarea cupelor in mod repetat pentru intervale scurte de timp).

Unii terapeuti utilizeaza masajul cu ulei sau crema si apoi aseaza ventuzele de silicon, miscandu-le ritmic pe corp asemenea unui masaj. Vezi mai multe pe acest site.

terapia-cu-ventuze

In procedura cunoscuta ca terapia umeda, se aplica mici taieturi pe piele inainte de tratament. Aceasta face ca sangele sa curga prin taieturi in timpul terapiei cu ventuze, proces ce va curata organismul de toxine.

Beneficii

Până în prezent, nu există cercetări științifice de înaltă calitate pentru a incuraja utilizarea terapiei cu ventuze in tratarea problemelor de sanatatea. De exemplu, un studiu de cercetare din 2011 a analizat sapte procese de testare a terapiei cu ventuze pe oameni suferinzi de diverse afectiuni (cum ar fi dureri de spate); rezultatele au aratat ca majoritatea studiilor era de o calitate indoielnica.

Intr-un alt studiu de cercetare publicat in 2017, oamenii de stiinta au analizat 11 tipuri de teste privind terapie cu ventuze la sportivi. Autorii au concluzionat ca nu se pot face nici un fel de recomandari pentru sau contra utilizarii terapiei cu ventuze pentru sportivi si ca este nevoie de studii aprofundate. Unele dintre studii au aratat ca terapia cu ventuze a imbunatatit rezistenta la durere si la incapacitate si a avut efecte benefice in privinta motricitatii, comparativ cu lipsa terapiei.

Desi terapia cu ventuze este recomandata uneori in scopul de mari flexibilitatea sportivilor, un mic studiu publicat in Journal of Sports Rehabilitation in 2018 arata ca nu exista nici o imbunatatire in flexibilitatea tendoanelor dupa o sesiune de 7 minute de terapie cu patru cupe. Participantii la studiu au fost patru fotbalisti ai echipei de divizia a treia NCAA, fara simptome aparente.

Nu trebuie sa folositi terapia cu ventuze in locul tratamentului medicamentos recomandat pentru diverse boli.

Efecte secundare posibile

Terapia cu ventuze poate cauza dureri, umflaturi, arsuri, ameteli, pierderi de constiinta, lesin, transpiratie, pigmentarea pielii, si/sau greturi. Terapia cu ventuze mai lasa si urme vinetii pe piele sau vanatai; aceste urme incep sa se estompeze dupa cateva zile, dar pot persista pentru doua sau trei saptamani. Mai pot aparea si cicatrici si urme de arsuri.

Terapia nu trebuie aplicata pe portiuni ale pielii degradate, irritate sau inflamate, sau la nivelul arterelor, venelor, ganglionilor limfatici, ochilor, orificiilor, sau oricaror fracturi. Femeile insarcinate, copiii, persoanele in varsta si persoanele cu anumite boli (cancer, insuficienta a unui organ, hemofilie, edem, boli ale sangelui, si anumite boli de inima) fac parte din categoria celor care nu ar trebui sa apeleze la terapia cu ventuze. De asemenea si persoanele care iau medicatie pentru subtierea sangelui.

Desi mai rare, s-au mai raportat si efecte secundare ca besicile, hemofilie A dobândită, trombocitopenia, carenta de fier, cicatrici cheloide, paniculita si pigmentarea pielii. Dupa terapia umeda, pot aparea infectii, cicatrici si hemoragii.

Terapeutul trebuie sa aplice procedurile standard de siguranta contra infectiilor si regulile de protectie contra bolilor cu transmitere (asemenea hepatitei).

Concluzie

Dupa ce am vazut la sportivi de top si la celebritati din lumea sportului urmele vinetii caracteristice terapiei cu ventuze, ar putea fi tentant sa o incercam, dar lipsesc totusi cercetarile in ceea ce o priveste. Daca va ganditi sa o incercati, cereti sfatul avizat al unui medic inainte de inceperea tratamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *